fredag den 31. december 2010

Rammevævning i Struer - 1

Under denne overskrift vil jeg beskrive mine oplevelser
med min egen rammevæv




Mit 1. projekt skal være en prøve på et stolesæde.
Vi har 6 dejlige højryggede  spisestuestole i læder, men de er meget kolde at sidde på. Vi bruger nu løse købte sæder, men da stolene er svære at binde sæderne fast til, ryger de altid på gulvet, når man rejser sig.

Sæderne skal være ens, undtagen på den midterste stribe på sædet. Der skal laves en kant foroven til ombuk til bagsiden, så sædet sidder fast.

Det er juleferie og jeg kan ikke spørge nogen til råds om garntyper. Jeg vælger en bomuldsgarn nr. 8, der er let snoet - det må blive dejlig blødt at sidde på :)






Trendtrådene er ved at blive viklet om pinde på en trendramme.
Trendrammen har gemalen lavet, med udgangspunkt i billeder, jeg har fundet, i de bøger om vævning, jeg læser i for at komme i gang.
Rammen er lavet af den ene side af en "buk" (til at lægge en bordplade på) hvori der er boret huller med 10 cm's mellemrum. Stokke kan så sættes i, og flyttes rundt efter behov.

Stokkene er her sat i, så der er 50 cm på hver led, da jeg skal bruge 1,5 m lange trendtråde.
Jeg skal bruge en færdig længde på 1,10 m. Det eksta skal bruges til frembinding, sømrum og krymp.


Den ekstra stok foran på rammen skal bruges til at lave skellet omkring. Der er viklet "i ottetal" fra den venstre stok til skel-stokken. Hvor trådene krydser hinanden, indsætter jeg en tråd i afvigende farve, der følger med op, og jeg vikler om hver tiende tråd (tællemarkering).

   
Jeg har regnet ud, at jeg skal bruge 400 trendtråde, udregning her:
For at få en tæt vævning, vil jeg bruge en kam, der har 80 rit (mellemrum) pr. 10 cm = 80 tråde pr. 10 cm
Mit arbejde skal være 50 cm bred, det er altså 80 tråde x 5 = 400 tråde

Jeg skal have en RØD 2 cm bred stribe i venstre side, 15 cm fra kanten. Fordelingen af tråde bliver så:
15 cm SORTE tråde = 120 tråde
2 cm RØDE tråde = 16 tråde
33 cm SORTE tråde = 264 tråde

Da jeg kommer ca. halvvejs i antallet af trendtråde, kan jeg se, at de 15 cm lange stokke, der er lavet, er lidt for korte. Jeg må presse trådene meget sammen. Det går lige med at få plads til resten, men jeg får lavet nogle 20 cm lange stokke til senere brug (de ligger i skålen)





Før trendtrådene tages af rammen, har jeg bundet nogle tråde stramt om alle trådene med ca. 20 cm's mellemrum.
Afslutning med en sløjfe.









Ved skellet føres en lang tråd (stærk tråd) igennem de 2 mellemrum - se min hvide stregtegning.
Tråden skal være 2 x vævens bredde + ekstra til påbinding på væven.

Tråden trækkes stramt sammen om trendtrådene, og der bindes med en sløjfe.



















Trendtrådebundtet bliver "hæklet" af rammen, der startes i den modsatte ende af skellet.
Bundtet bindes sammen med en sløjfe før skellet.
  
  
Trendbundtet er hæklet op igen. Den lange tråd, der blev trukket igennem skellet, bindes op. Tråden bindes fast på vævens sider, foran kammen. Bundtet hænger nu i de fæstnede lange tråde.


Kammen er anbragt i den midterste holder/hak på kamholderen.
Bagved kammen har jeg anbragt en lang skytte (anden lang pind kan bruges), for at holde kammen i ro, når trådene skal trækkes igennem hullerne.
Tælletråden ved skellet kan nu fjernes.

Jeg er i gang med at føre den enkelte trendløkke igennem det lange mellemrum (rit) på kammen.
Løkken bliver lagt omkring bagbommens løse bomkæp.
Det er et meget omstændeligt arbejde, og man skal tage trådene i den rigtige rækkefølge :)
Jeg har målt ud fra midten og til venstre (her 25 cm) før jeg starter, så arbejdet kommer til at ligge ca. på midten af væven.

Så er første omgang ritning lavet. Det vil sige, at der nu er 2 tråde i hver af de lange gennemgående mellemrum, da det er en løkke, der er ført igennem hullet og rundt om bomkæppen.
Snorene, der holder bomkæppen fast til bagbommen, og som blev taget af før jeg startede på at sætte trendløkkerne på, er undervejs sat på igen.
I den ende af trenden, der ligger på gulvet, er løkkerne nu klippet igennem.

 
Trenden er rullet op på bagbommen :o) - og det skal man have hjælp til !
Jeg står foran væven og holder stramt om trendtrådene. Undervejs i oprulningen skal der "filtres" ud i trådene, og holdes øje med, at de ligger lige stramt.
Jeg har delt bundtet og holder een halvdel i hver hånd.
Hjælperen (her er det ham, jeg deler avis med !) står bag ved bagbommen og drejer på bagbommen - stille og roligt !!
Under oprulningen lægges nogle bomkæppe og noget kraftigt papir under trenden, så trådene ikke hænger fast i hinanden under vævningen. Papiret er her fra en rulle julegavepapir !
Oprulningen på bagbommen slutter, når der foran kammen er en 30-35 cm trendlængde.
  
Til at føre trendtrådene igennem rittene har jeg købt en ritte- og søllenål. Denne nål er for bred og tyk til at føre igennem de små huller (de korte rit) på denne kam - 80/10.
I fællesskab "designer" gemalen og jeg en tynd ritnål af tynd ståltråd, den bliver sat fast i hullet for enden af den røde ritnål - det fungerer fint !


Før jeg går i gang med at føre trendtrådene igennem de små huller i kammen, har jeg bundtet trådene, og bundet en løs enkelt knude, der er let at trække ud igen - se bundterne i venstre side. Dette gøres, for at trådene ikke skal rende ud af de lange rit igen, medens man arbejder i de korte rit.
Jeg starter i venstre side. Der er jo 2 tråde i hver af de lange rit, og jeg tager den ene, og fører ind i den lille rit (højre) bagfra. Nu er de 2 tråde i henholdsvis en lang (venstre) og en kort (højre) rit. Når der er 2 cm rittede tråde på kammen, laver jeg et bundt med en stram knude - se de færdige bundter i højre side.

Nu er jeg ved at frembinde til forbomskæppen. Jeg bruger en kraftig snor.
I venstre side har jeg inden forbindingen, bundet det sidste bundt fast til forbomskæppen med en hjælpesnor.
Jeg binder snoren godt fast til forbommen i højre side, kører første en gang rundt om forbomskæppen, så ind i det første bundt ved knuden, og trækker til. Denne proces gentages til det sidste bundt, hvor hjælpesnoren fjernes inden, og der bindes godt fast til forbommen.
Undervejs skal der trækkes jævnt til, så alle trendtrådene er lige stramme.
Som det kan ses, er det ikke nødvendigt, at alle bundternes knuder er lige ud for hinanden. Forbindingen sørger for, at trendtrådene bliver lige stramme. 


Jeg har rullet trenden lidt frem på forbommen. Kammen er løftet op i øverste hak på kamholderen, herved fremkommer skellet. Foran knuderne har jeg indskudt en skelpind til at væve de første cm op imod. Pinden fjernes, når vævningen er fast.
2. skel fremkommer ved at sænke kammen til nederste hak.


Jeg starter med at vinde noget sort garn om en af mine skytter, der er lidt længere end bredden på min vævning. Jeg har nogle kortere skytter, dem vil jeg bruge til de farvede striber.
Så er jeg begyndt at væve :o)
For at kunne se, hvordan min vævning ser ud, starter jeg med en pink farve, dette stykke kan jeg senere klippe fra!
Trådene, der nu skal væves ind, på tværs af trendtrådene, kaldes islæt.
Mellem hvert højdeskift af kammen på bomholderen (øverste og nederste hak) sætter jeg kammen i midterste hak, løfter den af, og banker hårdt op mod vævningen, så vævningen bliver tæt og fast.


I siderne lægger jeg islætten omkring den yderste trendtråd uden at stramme. Islætten i skellet lægger jeg i en vinkel på ca. 45 grader (se den indtegnede stiplede hvide streg), fra højre mod venstre eller omvendt. Islætten kommer på den måde til at ligge fint, uden at stramme eller bule, når kammen banker den på plads.

Det er her jeg er nået til, da jeg opgiver at komme videre med denne opsætning !!

Når jeg løfter og sænker kammen i de 2 positioner hænger trendtrådene sammen.  Jeg regner med, at det bare er til jeg kommer rigtig i gang. Jeg løfter trådene fra hinanden med fingrene, men jeg kan hurtigt se, at det vil blive en langsommelig affære.
Jeg finder efterhånden ud af, at den bløde snoede bomuldsgarn, jeg har valgt, ikke dur! :(
Når kammen kører frem og tilbage på trådene skærer den fnug af, der sætter sig i hullerne i kammen, og så kan trådene ikke bevæge sig frit op og ned.
Det er nok også en for tyk tråd til de smalle rit !!??

Jeg giver ikke op lige med det samme, men får så en helt vild idé - jeg sprøjter trådene med hårlak - det dur ikke - OG KAN IKKE ANBEFALES. Kammen må siden gøres ren!

Mit første vævede stykke er klippet at væven - jeg må bare forsøge igen !

2 kommentarer:

  1. Dejligt at læse om dine erfaringer. Jeg er selv helt grøn i vævning og har kun påsat trend én gang.

    SvarSlet
  2. også herfra tak for gode ideer og sikke et gåpåmod du har.
    jeg skal til at starte på en rammevæv, helt nybegynder og tænker om der er nogle i nærheden af København, som kunne have lyst til et fællesskab, at støtte hinanden ? kh Brita

    SvarSlet